Ne-am obişnuit de mici cu dovleceii clasici, numiţi şi bostănei, pe care ni-i gătea bunica, tăvalindu-i în ou şi faină ca pe nişte şniţele. Globalizarea ne-a adus pe masa din bucătărie câţiva bostănei mai exotici, sau zucchini unii cu gusturi mai interesante, alţii coloraţi mai apetisant, sau botezaţi mai preţios, ca de pilda patisonul.
Din cele şase soiuri care mi-a rodit în grădina anul ăsta se pot face de toate: grătar, pane, umpluţi, sau pur și simplu mâncărică de dovlecei.
MATERIALE NECESARE:
- 2 kg de dovlecei proaspeţi, tineri (fără sâmburi)
- 1 ceapă
- o legătură de mărar
- sare, piper, oţet, boia de ardei dulce
PREPARARE: dovleceii se curăţă de coajă şi se dau prin răzătoare. Ceapa se căleşte într-o lingura de ulei la foc mic şi apoi se adaugă dovleceii raşi, sarea şi un praf de piper. Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să se înmoaie dovleceii în propriul suc şi în abur 15-20 minute, amestecând uşor. Când dovleceii s-au înmuiat şi au fiert, adăugăm o linguriţă de boia de ardei dulce şi o legătură de mărar întreagă, legată, pe care o acoperim cu dovleceii fierţi şi mai lăsăm mâncărica pe foc 5 minute.
Scoatem legătura de mărar şi adăugăm o lingură de oţet din vin, sau de mere, sau chiar de oţet balsamic şi amestecăm bine cu lingura de lemn. Se serveşte fierbinte, cu smântână, ca atare, sau garnitură la ouă ochiuri, friptură, sau cârnaţi.
Poftă bună!