CANTITĂȚI: (pentru aproximativ 15 borcane de 850 g)
- 7 kg de ardei California
- 4 litri de apă
- 1 litru de oțet din vin alb
- 600 g de zahar
- 4 linguri de sare de murături (fără iod).
- boabe de muștar: 15 g
- boabe de piper negru sau roșu: 15 g
- frunze de dafin: 15 g
- frunze de țelină
Sau pentru cei care fac cantități mai mari sau mai mici:
- 1 litru de apă
- 1/4 litru de oțet din vin alb
- 150 g de zahar
- 1 lingură de sare de murături (fără iod).
- boabe de muștar: 5 g
- boabe de piper negru sau roșu: 5 g
- frunze de dafin: 5 g
PREPARARE;
- Spălăm ardeii în mai multe ape.
- pe un fund de lemn ținând de codiță tăiem în trei sau patru felii ardeiul, urmând șanțurile de pe corpul acestuia
- desfacem feliile deasupra unei cratițe în care adunăm semințele și cotoarele. Dacă facem operațiunea ținând de cotorul ardeiului nu vom umple toată bucătăria de sâmburi.
- punem la fiert într-un vas încăpător apa, sarea, zahărul și mirodeniile.
- când apa dă în clocot adăugam oțetul și așteptăm să clocotească
- adaugăm tranșe mic de ardei în vasul și-i opărim. După experiența proprie timpul de blanșare nu trebuie să fie mai mare de 10-15 secunde, altfel ardeii (sau gogoșarii) se vor înmuia.
- scoatem cu o paleta ardeii într-un vas și-i lăsam să se răcească
- după ce s-au răcit așezam ardeii în borcane curate, opărite cu fața lucioasă spre exterior.
- adăugam peste ardei soluția în care i-am opărit cât încă este caldă, sigilăm borcanele cu capacele pe care le-am opărit anterior.
- acoperim borcanele la dunst uscat (acoperite cu o pătură) să se răcească treptat, iar peste o zi le puteți pune în cămară pe raft. Se pot consuma după 2-3 săptămâni.
Poftă bună!
Din ce in ce mai delicios !Felicitari !
RăspundețiȘtergere