Plachie de pește la cuptor |
O mâncare tradiţională din sudul Moldovei mai
precis din Galaţi este plachia de peşte. În zonă au locuit dintotdeauna
comunităţi importante de greci, care au adus cu ei bucatele lor
tradiţionale: suvlaki, galaktopita, spanakopita, musaka, bifteki, gyros sau
plakia.
Plachia este o mâncare de peşte de preferinţă
peşte alb, cu multă ceapă, roşii şi ardei preparată de obicei la cuptor.
În
tinereţea mea mama gătea plachie de peşte după o reţetă pe care o învăţase de
la tanti Marola vecina noastră şi care era dintr-o familie de greci veniţi la Galați în secolul XIX.
Deși plachia nu se deosebeşte mult de peştele cu legume la
cuptor, există câteva deosebiri importante:
- ceapa şi restul legumelor se rumenesc în ulei, de obicei destul de mult şi de preferinţă de măsline
- legumele se pun împreună cu peştele la cuptor
- peştele trebuie neaparat să fie alb (de mare), sau cel mult şalau de Dunăre
- pe lângă vin alb sec la sos se adaugă şi suc de lămâie, sau în cel mai rău caz oţet.
INGREDIENTE NECESARE:
- Peşte alb: calcan, cambula, cod, biban de mare, chefal, şalău. Pestii plați se pun întregi, cei alungiți se pun de preferinţă filetați
- 3 cepe mici cât o nucă
- 3 căţei de usturoi
- 3 roşii bine coapte, sau o conservă de roşii în suc tomat, iar în lipsă chiar bulion de roşii
- 1 ardei capia, sau un gogoşar
- 50 ml ulei de floarea soarelui, sau mai bine ulei de măsline pentru gătit (amestec)
- 50 ml vin alb sec
- Zeama de la o lămâie
- Sare, boabe de piper, foi de dafin, capere, pătrunjel verde
PREPARARE:
- Călim ceapa, usturoiul şi ardeiul tăiat juliene în ulei, până ce capătă o culoare aurie.
- Tragem deoparte cu lingura ceapa şi restul legumelor şi în acelaşi ulei frigem pe ambele părţi peştele câte 5 minute
- Adăugam roşiile tăiate cubuleţe, condimentele, vinul şi sucul de lămâie și mai fierbem amestecul 5 minute
- Dăm tava la cuptor la 1800 timp de 15 minute.
- Adăugam pătrunjel verde la servire.
SERVIRE:
Românii au adoptat felul ăsta de mâncare la bucătaria locală si drept urmare la noi plachia se mănânca cu mămăliguță.
Grecii o servesc cu pita, un fel de lipie adesea condimentată cu oregano și cu măsline.
Nu uitați să adăugați un vin alb, dacă se poate grecesc din Epir, Macedonia, Peloponez, sau chiar din insule. Toate sunt bune cu condiția să te pricepi și să știi de unde să le cumperi. Cele din supermarket sunt adesea ieftine și proaste. Pentru idei accesați vinul.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu