MATERII PRIME NECESARE:
- pulpele de la un iepure
- 2 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- o ceapă
- un cățel de usturoi
- o lingură de muștar de Dijon
- o lingură de tapenade* (vezi mai jos cum se prepară)
- 2 linguri cu vârf de condimente Herbes provensale, sau amestecați mai multe feluri de ierburi aromatice: 1 linguriță oregano, 1 linguriță busuioc, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță rozmarin, 1 linguriță măgheran
- 4-5 roșii, sau o cutie cu roșii pasate
- 1/2 lămâie
- 10 măsline
- 1 pahar de vin alb sau roze.
- 6 linguri de ulei de măsline
- piper
- sare
PREPARARE:
Amestecăm într-un vas 2 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie, muștarul, tapenade și ierburile aromatice și le omogenizăm cu o lingură de lemn.
Pulpele de iepure spălate și uscate cu prosop de bucătărie se tăvălesc prin amestecul de mai sus, acoperindu-se bine pe ambele părți și se lasă la frigider câteva ore să fie pătrunsă carnea de condimentele din ierburi. Dacă se folosește carne de iepure vânat, atunci se recomandă a se păstra carnea în acest baiț peste 24 de ore.
Separat punem la fiert în zeama de carne morcovul și pătrunjelul. Când fierb îi dăm deoparte să se răcească.
Punem într-o cratiță 4 linguri de ulei de măsline, câte una pentru fiecare pulpă și punem carnea la prăjit la foc viu, câteva minute pe o parte câteva minute pe alta. Când s-au rumenit dăm focul încet și adăugam restul de vin și acoperim lăsând să fiarbă înăbușit. Întoarcem carnea de pe o parte pe alta si oprim focul când tot vinul s-a evaporat.
Scoatem pulpele de iepure pe o farfurie să se odihnească.
În restul de ulei și ierburi aromatice de pe fundul cratiței călim ceapa tăiată mărunt și usturoiul. Nu prăjim ceapa, doar o facem sticloasă. Resturile de mirodenii parțial prăjite pot da o culoare închisă cepei. Dăm cratița de pe foc și lăsam să se răcească conținutul.
Punem în blender legumele fierte, ceapa călită și resturile de mirodenii prăjite,adaugăm roșiile, un praf de piper 1 polonic de zeama în care am fiert legumele și le transformăm într-o pastă.
Ștergem cratița în care am prăjit pulpele cu un prosop de hârtie, punem pulpele de iepure în vas și adăugam peste ele amestecul din blender și măslinele.
Dăm în clocot și potrivim de sare. Dacă pulpele nu s-au pătruns la prăjit putem lăsa mâncarea pe foc ceva mai mult timp, având grijă să nu se lipească de cratiță, Altfel un singur clocot este de ajuns.
SERVIRE
Mâncarea de iepure provensal se poate servi atât caldă cât și rece, cu pâine de casă, sau cu gratin din cartofi. Adăugam la masă un vin roze de Provence, sau în lipsă un roze românesc. Eu n-am avut nici de unul nici de celălalt așa că am sacrificat din colecție un vin Garnacha Roze de Carinena (Aragon, Spania) din 2014.
*Tapenade: pastă de măsline tăiate mărunt, amestecate cu ulei de măsline, capere și pastă de anșoa. În țările francofone există gata făcută la borcan, fie verde din măsline verzi, fie neagră din măsline negre. La noi puteți cumpăra pasta de măsline la fiecare raion de autoservire a super/hiper marketurilor, la fel și capere, iar anșoa se găsește atât la conservă cât și sub forma de pastă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu