joi, 14 septembrie 2017

Lup de mare pe pat de legume și zarzavaturi la cuptor


Lupul de mare este un pește răpitor care trăiește în apropierea țărmurilor Europei din Islanda și până în Insulele Canare, hrănindu-se cu ați pești. Rudă apropiată a bibanului, lupul de mare are nu numai țepi dorsali ca acestuia ci și carnea albă și aromată dar cu mai puține oase. Ca valoare nutritivă la 100 g de carne găsim 20% proteine și 2,5% lipide (grăsimi), majoritatea provenind din heringii pe care-i consumă și care sunt bogați în P.U.F.A. (Poly ubsaturated Fatty Acids),  în special Omega 3. De câțiva ani buni pe lângă pești sălbatici pescuiți au apărut și lupi de mare de crescătorie proveniți din Italia. Se poate găti la grătar, fiert (rasol) sau la cuptor. Eu am preparat pestele folosind o rețetă inventată de mine și încercata pe mai multe feluri de pește.
INGREDIENTE:
  • 2 fileuri de lup de mare (numit adesea biban de mare în magazine)' 
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ceapă albă (galbenă)
  • 1 ceapa verde (doar frunzele)
  • 1 morcov mic
  • 1 pătrunjel rădăcina mic
  • 1 felie de țelină
  • 1/2 ardei gras roșu
  • 8-10 roșii cireașă
  • 8-10 măsline verzi fară sâmburi
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline de gătit pentru uns tava și peștele
  • 1 crenguță de rozmarin și una de tarhon de la ghiveci
  • 100 ml vin alb sec (eu am folosit Fetească regală de Recaș).
  • sare, piper
PREPARARE: 
  • tăiem rondele ceapa alba si pe cea roșie și tapetam cu ea fundul vasului după ce l-am uns cu un pic de ulei.
  • spălam fileurile, le uscăm cu hârtie și le ungem pe ambele fețe cu ulei, apoi le condimentam cu sare și piper și le punem peste ceapă.
  • zarzavaturile le tocăm fin (eu le-am dat prin slicerul Moulinex Fresh), le condimentăm și completăm cu ele spațiile dintre pești și tavă. Turnă vinul peste amestec.
  • tăiem feliuțe ardeiul gras, măslinele verzi, usturoiul și le împrăștiem peste pește, iar roșiile cireașă le tăiem în doua si decorăm cu ele tava.
  • adaugăm crenguțele de verdeață și pulverizam peste ele cu spray de ulei de măsline
  • dăm tava la cuptorul încins la 180 de grade 20-30 de minute, în funcție de cuptor, până ce legumele de deasupra încep sa devină aurii.
Peștele condimentat se pune peste ceapă,
între fileuri crengțe de rozmatin.

Adăugăm legumele.
Ornăm cu roșii cireașă si măsline verzi tăiate rondele.
Stropim cu ulei de măsline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu