miercuri, 4 octombrie 2023

Praz cu măsline şi roşii.


    Considerată de unii gastrobloggeri de la noi "mâncare oltenească", prazul cu măsline şi sos de roşii este un preparat răspândit în toată Europa. Francezii îi zic: "poireaux brases aux olives" şi dedică legumei mai multe festivaluri din care cel mai important este "Festival des Poireuaux Verquinoiese", belgienii mari cultivatori de praz şi care au şi ei un festival al prazului la Tilff lângă Liege îi spun "Fondue de poieaux aux olives", iar nemţii "Lauchgericht mit oliven". Indiferent de cum i se spune mâncărica de praz cu măsline se prepară simplu într-o jumătate de oră, se poate consuma şi de vegetarieni, este bună atât caldă cât şi rece, poate fi servită ca aperitiv, fel principal, sau garnitura pentru alte preparate.
INGREDIENTE:
3 bucăţi de praz (partea albă)
1 ceapă roşie
1 ceapă echalot (haşmă)
1 fir de ceapă verde
1/2 ardei gras roşu
1/2 ardei gras verde
12 măsline negre cu sâmburi
3 roşii mari sau 150 g passata rustica
20 ml vin alb sau roze
50 ml ulei de măsline
20 g de orez
pătrunjel verde
1/2 lămâie netratata după cules, iar în lipsă o lămâie bine spălată cu apa şi săpun.
piper, foi de dafin, +/-sare (în funcţie de cât de sărate sunt măslinele).
PREPARARE:
1. Călim ceapa tocată în 2 linguri de ulei de măsline. Acoperim.
2. Adăugăm ardeiul gras tăiat cubulețe.
3. Tăiem prazul rondele şi îl adăugăm peste ceapa şi ardeii din cratiță. Lăsăm să se înmoaie legumele sub capac.
4. Adăugăm un praf de piper negru râșnit proaspăt şi 2-3 foi de dafin sau un vârf de cuțit de praf de foi de dafin.
5. Turnăm peste legume un păhărel de vin alb, adăugam orezul şi lăsăm să fiarbă amestecul din cratiță la foc mic.
6. Separat opărim roșiile, le decojim şi le tocăm mărunt. Dacă nu avem roșii la dispoziție putem folosi roșii tocate de la conservă, passata sau chiar bulion, sub rezerva că cele două din urmă nu dau același gust preparatului ca roșiile proaspete.
7. Tăiem partea verde de la ceapa verde şi o adăugam peste prazul care fierbe.
8. Când prazul a fiert şi volumul acestuia a scăzut adăugam măslinele pe care le-am ţinut în apa rece să mai scoatem sarea din ale şi amestecăm.
9. Gustăm mâncarea să vedem dacă mai are nevoie de sare. Dacă măslinele au fost sărate probabil va fi nevoie de puțină sare sau chiar de loc.


SERVIRE:
Se servește cu felii de lămâie şi pătrunjel verde tocat fin.
Se recomandă a se servi cu vinul folosit la gătit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu