|
Supă Pho bo restaurantul Dang Moi Budapesta |
Probabil cel mai cunoscut fel de
mâncare vietnameză este supa Phở, supă de carne cu tăieţei din
orez şi legume. Adus în Europa de francezi după părăsirea Indochinei, acest
preparat este servit în numeroase restaurante asiatice de pe continent, atât ca
mic dejun, cât şi ca fel pricipal de mâncare, datorită consistenţei sale şi
conţinutului echilibrat în proteine, glucide si vitamine. Sunt multe variante de supă Phở, cea mai cunoscută este Phở bo din carne de vită
şi Phở ga din carne de pasare.
Am mâncat o astfel de supă la
restaurantul vietnamez familial Dang Moi din Budapesta, unde se zice că serveşte una
din cele mai bune supe de pe continent. Savoarea deosebită este dată de
numeroasele condimente incluse în acest fel de mâncare, care dau o aromă
deosebită preparatului.
INGREDIENTE :
·
2 kg oase de vită pentru supă
·
0,5 kg carne de vită proaspătă, tăiată cubuleţe, de preferat pulpă de
vită, vândută în magazine sub numele de gulaş
·
100 g muşchi, sau pulpă de vită frumoasă, de mărimea unui pachet de ţigări,
sau 100 g carpaccio de vită
|
Carnea. |
·
1 morcov
·
1 bucată ţelină
·
1 pătrunjel rădacină
·
1 ceapă
·
1 limetă
·
1 bucată de ghimbir cât un deget de lungă
·
3 căţei de usturoi
|
Legumele |
·
200 g tăieţei laţi din orez (de sticlă) vietnamezi Vifon, Bahn Phở Khở
·
2 linguri sos de soia vietnamez Nam
Duoang
·
2 linguri sos de peşte; ingredient
obligatoriu, greu de găsit în magazinele româneşti, poate fi preparat din
concentrat de peşte gătit în casă, din concentrat la plic cumpărat din magazine
de specialitate, sau înlocuit în extremis cu o lingurită de pastă de anşoua dizolvată
în sos de soia.
|
Sosurile |
·
1 linguriţa de miere de albine aromată, (de tei), sau 2 cuburi de zahăr
brun
·
Sare de mare
·
CONDIMENTE :
o
Frunze proaspete de lemon grass; eu am folosit în lipsă de frunze proaspete Freeze dried Lemon Grass de la Vitasia, pe care le-am cumparat în Săptămâna asiatică de la Lidl.
o
1 baton de scorţişoară
o
3 steluţe de anason
o
1 linguriţă mică (de cafea) de boabe de piper roşu
o
1 linguriţă mica de boabe de coriandru
o
1 linguriţa mică de cuişoare
|
Condimentele. |
·
PENTRU SERVIT :
o
Ceapă verde, sau mai bine ceapă Chivas
o
Frunze de coriandru
o
Frunze de pătrunjel
o
½ limetă
o
1 linguriţă mică de chili
PREPARARE :
1. Spălam bine oasele de vită cu apă rece şi le
punem la fiert, împreună cu carnea de vită, spumuind frecvent. Eu folosesc
pentru economie de timp o oală de presiune.
2. Bucata de carne de mărimea unui pachet de
ţigări se pune în congelator cât fierbe restul cărnii, (va fi folosită la
final).
3. Când nu mai iese spumă de la carne, închidem
oala de presiune, sau acoperim cratiţa şi lăsăm să fiarbă 45 de minute,
respectiv 1 oră la foc moderat
4. Adaugăm morcovul, pătrunjelul rădăcină şi
ţelina şi mai fierbem 20 minute
5. Scoatem osul din supă şi rădacinoasele când s-au fiert. Dacă supa este prea grasă se degresează.
6. Tăiem bulbul de ceapă în sferturi şi ghimbirul
în jumătate şi le punem pe grătar, până ce partea de pe foc se înegreşte şi
începe să scoată fum.
7. Adăugam ghimbirul, ceapa caramelizată, sosul
de soia, sosul de peşte şi condimentele peste supă şi dăm într-un clocot, apoi
reducem focul la minim, fără să-l oprim, cât sa unduiască supa.
8. Potrivim de sare şi adăugam mierea de albine.
9. Stoarcem ½ de limetă în supă.
10. Separat fierbem în apă clocotită tăieţeii, 1-2
minute, după indicaţiile de pe ambalaj ale producătorului, apoi îi scurgem
într-o sită şi-i clătim cu apa rece.
SERVIRE :
·
Punem într-un China bowl potrivit ca marime, tăieţei.
·
Scoatem cu o lingură cu coadă câteva cubuleţe de carne fiartă şi le punem
peste tăieţei.
·
Scoatem din congelator bucata de muşchi şi cu ajutorul unui cuţit foarte
ascuţit tăiem feliuţe de carne căt mai subţiri, aproape transparente, late de
un deget. Dăcă folosim carpaccio, le tăiem în 2-3 bucăţi lunguieţe.
·
Punem feliuţele de carne în bol peste tăieţei.
·
Adăugam o liguriţă cu vârf de lemon grass
·
Adăugăm supă clocotită peste tăieţei şi peste feliile de carne crudă.
·
Ornam cu ceapă verde, sau ceapa Chivas
tăiată rondele, frunze de coriandru, frunze de pătrunjel. Eu am adaugat şi o
frunză verde de lămâie, dar puteţi pune şi câte o frunza de mentă sau de
busuioc.
·
Servim separat pe o farfuriară cealaltă jumătate de limetă, câţiva chili,
iar pentru amatori sos de soia.
·
Părţile solide din supă se mănâncă cu Ðữa (chopsticks,
beţigaşele asiatice), iar supa se soarbe direct din castron. Un bucătar
vietnamez va fi foarte fericit dacă vă va auzi că sorbiţi supa zgomotos:
este semn că-i apreciaţi mâncarea.
Am pus pe masă pentru eveniment o bere deosebită, adusă de la 2500 km!
Poftă bună !
|
Supă Pho bo bucătăria lui Emil |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu