Gulaş la cazan de Ziua Naţionala a gulaşului din Ungaria foto Gabriella Gyepes, Kaskantyu |
Gulas gata de servit. Ziua Naţionala a gulasului Ungaria 2010 foto Geypes Gabriella. |
Kulönleges (calitate specială), cea mai
light boia de ardei
Csipösmentes csemege: uşoară
Csemege: dulce, delicat de iute
Csipös csemege: dulce iute înţepător
Ėdesnemes: înobilată
Felédes: demidulce
Rózsa: uşor iute
Erös: foarte iute
Evident că un gulaş necesită şi sare, iar la modă în Ungaria este sarea ardeleană de la Praid, sau bucovineana de Cacica, cât mai brută, nerafinată, sau sarea de mare. Piperul, foile de dafin, ca atare sau praf de foi de dafin şi în unele părţi chimionul pisat sunt de asemenea folosite pentru un gulaş bun.
INGREDIENTE: (pentru 4 persoane, deşi la acest număr de meseni sau unul mai mic, nu vă mai chinuiţi la bograci, treceţi la cratiţă!)
Carne: 1,5 kg
Cartofi: 3 kg
Ceapă: 5 cepe mari
Ardei capia: 5 bucăţi
Roşii: 3 bucăţi mari, bine coapte
Ardei iuţi: 1 (roşu, proaspăt sau uscat)
Untură de porc: 2 linguri (ştiu că multă
lume, mai ales cei cu diete vor strâmba din nas, dar aici gătim o mâncare
tradiţională, care nu se făcea şi nu se face cu ulei, nici macar de măsline!!)
1 lingură de boia dulce, sau dacă doriţi
picant o linguriţă de boia dulce şi una de boia iute, iar dacă vreţi şi mai
picant o lingură de boia iute, (dar pregatiţivă din timp o stacană cu vin pe
aproape!)
½ linguriţă praf de frunze de dafin, sau
3-4 frunze
¼ linguriţă piper boabe roşii
¼ linguriţă praf de chimion
Pătrunjel verde
PREPARARE:
Încingeţi în ceaun untura şi adaugaţi
peste ea carnea.
Amestecaţi tot timpul şi menţineţi focul
viu sub ceaun, până carnea lasă zeamă şi începe să se prăjească în untură.
Carnea se va rumeni la exterior, dar nu va fi pătrunsă şi înmuitată, de aceea
partea cea mai lunga de preparare a gulaşului abia acum urmează.
Cănd untura ajunge sub nivelul cărnii în
ceaun, adăugaţi ceapa tocată şi amestecaţi până devine sticloasă.
Adăugaţi şi ardeii tocaţi felioare și
amestecaţi-i printre bucăţile de carne și ceapă.
Când ardeii s-au înmuiat turnaţi peste
amestec atâta apă cât să depăşească cu un deget nivelul amestecului din cazan
și lăsaţi focul mai mic.
Săraţi, adaugaţi piper, frunzele de dafin,
boiaua şi eventual chimionul.
Lăsaţi la foc mic să fiarbă 30 de minute,
amestecând din când în când, sau rotind cazanul de lanţul de care este
atârnat. Verificăm frecvent dacă s-a înmuiat carnea .
Adăugăm cartofii tăiaţi cuburi şi
completam apa de fierbere cât să acopere cartofii.
Fierbem 15-20 minute, în funcţie de
cartofi şi când sunt aproape gata adăugam roşiile (sau bulionul) şi le fierbem
încă10-15 minute. Se potriveşte de sare şi eventual de picant.
Când şi cartofii au fiert şi sunt moi,
putem da gulaşul deoparte de pe foc.
SERVIRE:
Un gulaş bine făcut are carnea moale,
pufoasă, cartofii fierţi bine, dar bucăţi întregi, sosul gros şi aromat, fără a
fi excesiv de iute, sau de condimentat.
Se serveşte cu pătrunjel verde presărat
deasupra.
Nu necesită pâine sau mămaligă, însă se
poate servi cu pâine neagră ţărănească cu care să întinzi sosul.
Din gulaş prin adaos de apă şi după încă o
fierbere ungurii fac supă de gulaş (Guyas leves), excelentă de servit cu ceapă
roşie sau ceapa verde la un prânz.
VINURI RECOMANDATE:
Fiind un preparat din zona cuprinsă între Tisa şi Dunăre, merg bine vinurile locale: Kadarka, un vin roşu, demisec, uşor, acid, de cursa lungă, Kékfrancos (Blaufränkish), sau de ce nu un Shiraz. Dacă nu aveţi inspiraţie sau nu aveţi la îndemâna vinuri ungureşti din Alföld (Marea Câmpie maghiară), inspiraţi-vă din paginile blogului „vindependent” al lui George Mitea, un gălăţean de-al nostru, care chiar se pricepe la vinuri.
Pofta bună!
P.S. Anul acesta "Ziua Naţională a Gulaşului" se serbează în Ungaria şi în toată lumea pe 31 August. Fă un gulaş şi postează-l pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
FELICITARI!!!!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereIn primul rind pentru acest Blog minunat cu un titlu foarte marcant...:-)!!!
Gulasul Unguresc este si la vecinii din west-Austria,foart iubit si des preparat/savurat.
Nu stiam de sarbatoarea gulasului dar eu cred ca sa sarbatoresti intr-adevar un lucru bun si mai ales culinar, este mereu un prilej de fericire si voie buna...
Astazi am hotarit sa preparam dinou un gulas la ceau si am zis ca, poate mai gasesc ceva idei secrete...in www pentru a obtine un produs gustos si asa m-am impioedicat de acesta pagina care m-a impresionat pozitif!
Va multumesc mult pentru reteta, informatii si poze!
Va doresc pe viitor toate cele bune Dv. si fam. Dv. iar pentru toti cei care citesc acest mesaj, doresc sa transmit, pastrati traditia, harmonia si pacea intr-e noi oamenii, deoarece o viata fericita pleaca de la cum gindim si hotarim fiecare dintr-e noi, deci pozitiv si harmonios!
Mulţumesc mult doamnă, apreciez şi eu gulaşul austriac care este pe locul 2 pentru mine după şniţel.
RăspundețiȘtergereVoi posta în curând si alte utilizări interesante ale cazanului.