vineri, 30 iunie 2017

Arome siciliene: câteva principii de bucătărie și stil de viață mediteranian

Grădină cu plante aromatice la pensiunea Di Guadagna
La pensiunea Le Chiuse di Guadagna am avut-o profesoară de bucătărie siciliană pe doamna Pina, maistru cofetar (pe a cărei pagină de FB vă invit să-i admirați capodoperele), de la care am reținut câteva principii fundamentale pentru bucătăria siciliană și stilul de viață mediteranian: 

  1. utilizați întotdeauna la gătit ulei extravirgin de măsline, care va conferi preparatelor arome deosebite. În Sicilia se consideră o aberație gătitul cu unt, sau cu untură.
  2. folosiți produse alimentare locale, proaspete, din grădină, sau de la piață care sunt infinit mai gustoase decât legumele produse industrial pe care le găsim în supermarket.
  3. dacă aveți la dispoziție legume și fructe bio profitați de ele chiar dacă sunt mai scumpe.
  4. nu condimentați excesiv mâncarea, aromele din ea nu trebuiesc ascunse de condimente puternice
  5. folosiți plante aromatice, de preferință proaspete din grădină, sau din ghiveci pentru a va condimenta mâncarea
  6. baza unei alimentații mediteraniene sănătoase este constituită din fructe și legume, paste proaspete, brânzeturi, pește și fructe de mare.
  7. consumați carne roșie doar de sărbători: porc de Crăciun, miel de Paște, curcan de Thanksgiving, etc.
  8. evitați preparatele din carne. În Sicilia cel mai consumat mezel este salamul uscat din carne de porc sicilian Suino nero, cu sau fără fistic, servit ca aperitiv sau la micul dejun.
  9. renunțați la consumul de băuturi spirtoase în favoarea vinului, dar și acesta băut cu moderație.
  10. pregătiți-vă singuri acasă paste proaspete din grâu dur, ouă și eventual apă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu