Caponata este poate cel mai cunoscut fel de mâncare din Sicilia. Simplu și ușor de făcut acest preparat este o salată de legume proaspete cu gust dulce-acrișor, bună de mâncat atât ca salată de vară cât și ca o garnitură la alte preparate. Răcită la frigider este excelentă pentru un mic dejun vegetarian.
Există zeci de variante ale acestei salate, toate evoluate de la amestecul de bază format din vinete, ardei, ceapă, roșii, morcovi și țelină apio, preparate cu ulei de măsline, oțet balsamic și puțin zahăr.
INGREDIENTE NECESARE (pentru 2 persoane):
- o vânătă, tăiată cubulețe
- un ardei gras mare roșu (california) sau doi-trei ardei capia, tăiați cubulețe
- o ceapa mică tocată mare
- trei morcovi tineri tăiați rondele
- 2 tulpini (tije) de țelină de frunze apio tăiate rondele
- o duzină de măsline verzi fără sâmburi, tăiate în două
- un shot de oțet balsamic (45 ml)
- o ceașcă de cafea de pulpă pasata de roșii (80 ml)
- câteva capere
- 2 lingurițe de zahăr brun
- sare, piper,
- pătrunjel verde, busuioc pentru ornat
- ulei de măsline extravirgin 4 linguri
PREPARARE (cca, 40 minute):
- Într-o cratiță de un litru punem la fiert morcovii tăiați rondele și țelina, cu un praf de sare
- când legumele sunt aproape fierte adăugam o linguriță de zahar și o lingura de oțet balsamic și lăsăm la foc mic
- călim separat în câte o lingură de ulei de măsline vânata, ardeiul, ceapa, până se înmoaie (nu trebuiesc prăjite si nici acoperite!)
- amestecăm legumele călite cu cele fierte și adăugam pasta de tomate, măslinele, caperele, o linguriță de zahar, restul de oțet și 2 polonice din zeama în care a fiert morcovul și țelina
- lăsăm la foc mic amestecul
- dăm un praf de piper și puțin pătrunjel verde tăiat fin
- dam la rece caponata până la servire
SERVIRE: la temperatura camerei, sau chiar rece cu un buchețel de busuioc și stropită proaspăt cu ulei de măsline extravirgin.
Călim ceapa. |
...ardeii |
vinetele... |
amestecăm cu măsline, capere, zahar și oțet balsamic |
Poftă bună! |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu