Motto: Homo homaris lupus
Homar american gata de a fi pregătit. |
Aşadar cu un homar de 1,6 kg în faţă am trecut la treabă şi împreună l-am gătit "Thermidor".
Pentru cei care cunosc istoria Franţei numele poate părea cunoscut. Pentru cei care nu sunt siguri, avem (click aici) o idee despre acest calendar republican.
Homarul a fost gătit "Thermidor" prima dată în 1894, de bucătarul Tony Girod, la restaurantul parizian "Cafe de Paris", cu ocazia lansării piesei de teatru "Thermidor" scrisă de Victorien Sardou. Probabil numele specialităţii culinare a fost inspirat de temperatura focului, prin care este trecut crustaceul, de cel puţin 2 ori (fiert şi copt), sau poate de hăbucirea nefericitului animal, în scopul satisfacerii plăcerilor umane.
Aşadar punem la fiert într-un vas încăpător: o ceapă, un morcov, o ţelină mică, un ardei gras, câteva boabe de piper şi câteva foi de dafin. Săram bine. Când zeama dă în clocot, adăugăm homarul, eliberat de cătuşele din plastic, sau cauciuc. Fierbem homarul în funcţie de greutatea sa: 5 minute pentru un homar de 500g, 10 minute pentru unul de 1000g, respectând regula "un minut pentru 100 g greutate suplimentară". (ex. un homar de 1,3 kg se fierbe 13 minute).
Un homar bine fiert este roşu-carmin pe toată suprafaţa corpului. Se scoate din apa clocotita cu ajutorul unui cleşte şi se aşează pe o tavă la răcit, de preferinţă pe gheaţă, sau în frigider.
După ce carcasa s-a răcit suficient cât să putem manevra fără risc homarul, se trece la decuparea lui, pe un fund de lemn, în ordinea următoare: se secţionează cleştele din dreapta, apoi cel din stânga, se separa abdomenul de torace şi se retează coada. Apoi se taie corpul pe linia din mijloc, în două bucăţi simetrice.
Punem pe un fund de lemn toate bucăţelele de carne extrase şi le tocam cât mai fin, cu un cuţit ascuţit.
Homar "Thermidor"gata de pus la cuptor foto G. Gabriella |
Turnăm amestecul în cele două jumătăţi din carapacea homarului şi ce ne rămâne în forme termorezistente din porţelan, sau din sticlă, punem deasupra parmezan ras şi le dăm la cuptor pe un pat de sare 15-20 minute, să se rumenească la suprafaţă compoziţia. Servim la masă homarul fierbinte împreună cu o şampanie franţuzească bine frapată. Poftă bună!
Homar "Thermidor" foto G. Gabriella |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu