joi, 21 februarie 2013

Midii în sos de vin alb



Midii în sos de vin
foto G. Gabriella
Am mâncat pentru prima dată acest fel de mâncare la umbra palmierilor, pe malul mării, undeva pe o terasă de lângă satul olimpic din Barcelona, la doi paşi de plaja de la Barceloneta. Am încercat-o mai apoi acasă de câte ori am avut ocazia, iar de curând am perfecţionat-o cu sprijinul unui profesionist din familie.
Pe scurt, avem nevoie de 2 kg de scoici proaspete, sau pasteurizate, 2-3 cepe echallot măricele (cam câte una pentru fiecare kg de scoici), 3-4 căţei de usturoi, 100 ml de vin alb sec, 100 g de frişcă de gătit, 3 linguri de ulei de măsline sare, piper alb şi pătrunjel verde tocat. Folosim pentru gătit un vas încăpător cu capac.
Spălăm scoicile cu apă rece şi le selectăm, le vom utiliza numai cele care sunt perfect închise, cele desfăcute se aruncă.
Tocăm fin ceapa şi usturoiul şi le călim în uleiul de măsline, până devin sticloase. Adăugam vinul alb şi frişca (smântâna) de gătit şi omogenizăm bine până se leagă sosul şi dă în clocot. Săram puţin, cu grijă (midiile sunt şi ele sărate) şi adăugam un praf de piper alb.
Punem în cratiţă scoicile, le amestecăm bine cu o lingură de lemn şi acoperim cu capac vasul timp de 7-8 minute, timp necesar să le pătrundă aburul vinului, aroma legumelor şi condimentul.
Se servesc fierbinţi în farfurie, împreună cu sosul de vin alb şi ornate cu pătrunjel verde tocat mărunt, pus cu generozitate. 
Pofta bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu