Profitând de vremea mohorâtă de afară, de răcoarea acestei zile şi de absenţa nevesti-mii, care mi-ar fi aplicat un veto, ucigându-mi ideea în faşă, m-am apucat de gătit praz umplut. Nimic mai simplu, încercaţi şi voi.
MATERIALE NECESARE:
2 bucăţi de praz sănătoase, cât mai groase
500 g carne tocată amestec vită/porc
75 g orez
2 roşii
1 ceapă roşie
1 ou
100 ml smântâna slabă de gătit
100 ml pastă de tomate Pasata rustica
50 g caşcaval
sare, piper, praf de frunze de dafin
PREPARARE:
- amestecăm carnea tocata cu orezul în prealabil înmuiat în lapte, sau în apă, oul, sarea, piperul şi un vârf de cuţit de praf de foi de dafin. Lăsăm amestecul la frigider până pregătim prazul.
- tăiem bulbul mai îngroşat al prazului şi frunzele, păstrând porţiunea cilindrică de la mijloc. De la un praz sănătos obţinem un tub plin de 20 cm lungime. Îl tăiem în 2 bucăţi de 10 cm.
- împingem cu blândeţe cu degetul aratator pe mijlocul bucăţii de praz, până ce tuburile concentrice încep să iasă pe la capatul opus. Scoatem cu grijă tuburi formate din 2-3 straturi, în mod normal dintr-un praz destul de gros putem obţine cel puţin cinci cilindri goi pe care îi vom umple. Se pot împinge tuburile de praz afară şi cu un băţ cilindric, dar este mai precis să folosiţi degetul. Unele cărţi de bucate vă învaţă să opăriţi bucăţile de praz, pentru a le desprinde mai bine, dar exista riscul de a le rupe sau de a mototoli tuburile, aşa că mai bine împingeţi-le ca mai sus.
- umplem tuburile goale cu amestecul de carne condimentată, ca pentru cannelloni.
- într-un vas bun de dat la cuptor ungeţi bine marginile şi fundul vasului cu o bucăţică de unt
- aşezaţi tuburile de praz umplute cu carne pe fundul vasului
- turnaţi pe lateralele vasului pasta de tomate şi printre bucăţile de praz umplut, smântâna de gătit
- ornaţi cu feliuţe subţiri de roşii si cu caşcaval ras
- puneţi vasul la cuptorul aragazului încins la 200 grade timp de 45 minute
- dacă aveţi la cuptorul aragazului şi gril porniţi şi grilul pentru încă 15 minute, sau creşteţi temperatura cu 15-20 grade înca un sfert de oră.
- mâncarea se serveşte caldă, cu mămăliguţă şi stropită cu smântână
- în unele părţi în ultimele 15 minute se adaugă şi măsline negre. Am mâncat aşa în Corfu şi n-a fost rău, dar mi-a lipsit mămăliga
- asortaţi la masă un vin roşu Cabernet sau Merlot, iar dacă buzunarul va permite încercaţi un Châteauneuf du Pape, sau un vin de Mendoza.