duminică, 2 mai 2021

Ciorbă de miel ca în Transilvania


Există multe variante de ciorbă sau borș de miel diferite între ele prin ingredientele utilizate. În general ciorba de miel conține: carne de miel, zarzavat acrită cu oțet, borș, măcriș, zeama de lămâie şi condimentata cu leuștean sau tarhon. Astfel în Oltenia se gătește ciorbă cu bulion şi leuștean acrită cu oțet, în Moldova este mai des utilizat la acrit borșul condimentat cu leuștean, ștevie, în timp ce în Transilvania este utilizat tarhonul în oțet și dresul ciorbei cu smântână, uneori cu adaos de orez.

Ingrediente:

1 kg carne de miel: cap, coadă, picioare, gât.

2 morcovi

1 pătrunjel rădăcina cu/sau 1 păstârnac

1 ceapă

1 ardei gras

1 felie de țelină

50 ml ulei pentru blanşat zarzavatul

50 g orez cu bob rotund

Sare, piper,

Tarhon în oţet

2 ouă

Smântână 100 ml


Preparare:

Fierbem în apă cu sare carnea de miel şi o spumuim des.

Blanşăm în ulei zarzavaturile tăiate mărunt timp de 7-8 minute

Adăugăm zarzavatul înmuiat în oala cu ciorbă şi fierbem timp de 30 minute, până ce carnea se desprinde de pe os cu ușurință. Adăugăm orezul şi fierbem în continuare.

Scoatem carnea pe un fund de lemn şi dezosăm. Desfacem oasele craniului, scoatem creierul şi curățăm limba de pieliță. Introducem din nou bucățile de carne în oală.

Batem două gălbenușuri de la ouă cu smântână şi cu o lingura de oţet cu tarhon, apoi diluam cu zeama din ciorbă amestecând continuu.

Turnăm încet smântâna şi gălbenușurile peste ciorba caldă (NU clocotită!)

După gust adăugăm sare, un praf de piper alb şi zeamă de lămâie sau oţet cu tarhon, sau tarhon din oţet tăiat mărunt.

Nu aducem la fiert ciorba după ce am adăugat smântâna că se va brânzi. Dacă vrem să evităm acest lucru putem adăuga smântână la servit.

Servire:

Ca fel principal la masa de Paşte

Se poate servi cu verdeață tăiată mărunt, sau cu tarhon proaspăt tăiat, sau tarhon din oţet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu