Există multe variante de ciorbă sau borș de miel diferite între ele prin ingredientele utilizate. În general ciorba de miel conține: carne de miel, zarzavat acrită cu oțet, borș, măcriș, zeama de lămâie şi condimentata cu leuștean sau tarhon. Astfel în Oltenia se gătește ciorbă cu bulion şi leuștean acrită cu oțet, în Moldova este mai des utilizat la acrit borșul condimentat cu leuștean, ștevie, în timp ce în Transilvania este utilizat tarhonul în oțet și dresul ciorbei cu smântână, uneori cu adaos de orez.
Ingrediente:
1 kg carne de miel: cap, coadă, picioare,
gât.
2 morcovi
1 pătrunjel rădăcina cu/sau 1 păstârnac
1 ceapă
1 ardei gras
1 felie de țelină
50 ml ulei pentru blanşat zarzavatul
50 g orez cu bob rotund
Sare, piper,
Tarhon în oţet
2 ouă
Smântână 100 ml
Preparare:
Fierbem în apă cu sare carnea de miel şi o
spumuim des.
Blanşăm în ulei zarzavaturile tăiate
mărunt timp de 7-8 minute
Adăugăm zarzavatul înmuiat în oala cu
ciorbă şi fierbem timp de 30 minute, până ce carnea se desprinde de pe os cu ușurință.
Adăugăm orezul şi fierbem în continuare.
Scoatem carnea pe un fund de lemn şi
dezosăm. Desfacem oasele craniului, scoatem creierul şi curățăm limba de
pieliță. Introducem din nou bucățile de carne în oală.
Batem două gălbenușuri de la ouă cu
smântână şi cu o lingura de oţet cu tarhon, apoi diluam cu zeama din ciorbă
amestecând continuu.
Turnăm încet smântâna şi gălbenușurile
peste ciorba caldă (NU clocotită!)
După gust adăugăm sare, un praf de piper
alb şi zeamă de lămâie sau oţet cu tarhon, sau tarhon din oţet tăiat mărunt.
Nu aducem la fiert ciorba după ce am
adăugat smântâna că se va brânzi. Dacă vrem să evităm acest lucru putem adăuga
smântână la servit.
Servire:
Ca fel principal la masa de Paşte
Se poate servi cu verdeață tăiată mărunt,
sau cu tarhon proaspăt tăiat, sau tarhon din oţet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu