Cea mai grozava "varză a la Cluj" am mâncat-o în timpul studenţiei mele din Transilvania, la Tg. Mureș, la restaurantul hotelului "Continental". De fapt hotelul avea două restaurante, unul mai de "fiţe" unde intrai din holul clădirii şi altul mai ieftin şi mai popular situat spre Teatrul Naţional, care era un fel de braserie. Dincolo de naţionalismul personalului care punea peste feţe de masă albe, naproane verzi şi flori sau şerveţele roşii (piros fehér zöld ez a magyar föld: adica stegul magyar), bucătăria era excelentă şi preţurile la braserie erau accesibile pentru studenţi, mai ales colegii noştri de la Facultatea de Teatru obişnuiau să-şi petreacă pauzele între repetiţii la o ciorba de burta aici, sau de ce nu la o varză călită a la Cluj. Şi nu numai studenţii frecventau braseria ci şi actorii din teatrul aflat la 10 paşi: idolul femeilor mureşene Vlad Rădescu care-l jucase pe Ciprian Porumbescu, Cornel Popescu, Mihai Gingulescu, Ion Fiscuteanu sau Constantin Codrescu, oameni pe care-i văzusem pe scenă atât în piese de teatru cu public cât şi la audiţiile Comisie de Cultura şi Artă din care făceam parte din partea organizație studențești. Dar să revenim la "varza a la Cluj", considerată cea mai veche mâncare romanescă, fiind amintită într-o carte de bucate din 1695 scrisă de editorul clujean Miklos Misztotfalusi (Toth Falusi Kis Milos). În urma cercetărilor istoricilor clujeni, s-a ajuns la concluzia ca autoarea cărţii este o târg-mureşeancă pe nume Sofia Tofeus, soţie de preot şi gospodina recunoscută. Aşadar iată reţeta pentru "Varza a la Tg. Mureş! INGREDIENTE: (pentru 4 persoane)
- carne tocată de porc 500 g
- varză murată tocată 1 kg (am folosit varză Delbaize murată în vin)
- orez cu bob rotund 150 g
- ulei 50 ml
- ceapă 2 bucăţi mari
- cimbru, piper, boia de ardei dulce, sare (în funcţie de cât e de sărată varza)
- smântână 20% 50 ml
- suc de roşii 150 ml (am folosit suc spaniol de roşii coapte aromate sJózsef Lukácsfumate.
- Punem la fier orezul în apă cu puțină sare timp de 20 minute, apoi clătim orezul cu apa rece într-o sită
- Carnea se prăjește în 2 linguri de ulei, iar după ce s-a albit împreună cu ea se călește o ceapa tăiată mărunt, timp de 20 minute. Adăugam piper, cimbru şi 1/2 linguriţă de boia dulce.
- în alta cratiţă blanşăm o ceapă mare în ulei şi după ce devine sticloasă adăugam varza şi o călim 10 minute. Turnăm peste varză o cana de apa fierbinte si fierbem încă 20 de minute
MONTAREA VERZEI A LA CLUJ:Observaţi straturile alternative: VOCV (Varza, orez, carne, varză)
- Ungem un vas pentru cuptor şi aşezăm 1/2 din varză într-un strat uniform.
- Presăram un praf de cimbru, sau punem o crenguţă de cimbru peste varză.
- Turnăm orezul peste varză, apoi stratul de carne şi nivelăm.
- Peste carne turnăm un strat nou de varză. Când se fac cantităţi mai mari se poate alterna stratificarea : varză-orez-carne-varza de mai multe ori.
- peste ultimul strat de varza turnăm smântâna şi sucul de roşii.
- Dăm la cuptorul încins la 180-200 grade vasul pentru 40 de minute cu foc superior şi inferior, apoi însă 10-15 minute numai cu foc superior pentru rumenire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu