vineri, 7 mai 2021

Drob de miel


 Ingrediente:

organe de miel spălate, curățate

500 g carne de miel tocată

2 legături ceapa verde

1 praz

1 legătură usturoi verde, sau 3 căței de usturoi

2 felii de pâine albă fără coajă, muiate în lapte și stoarse

3 ouă

60 ml ulei

Sare, piper, foi de dafin

Verdeață: 1 legătură pătrunjel + 1 legătură mărar

Prepararea:

Călim în ulei partea albă a prazului şi cea a cepelor verzi într-o cratiță încăpătoare împreună cu usturoiul zdrobit

Adăugăm pe rând: inima, plămânii şi carnea de miel pe care le frigem până carnea devine albă

Adăugăm foile de dafin, rinichii şi ficatul şi le prăjim şi pe ele în amestecul din cratiță

La final călim şi părțile verzi din ceapă şi din praz, dar numai mult de 1-2 minute pentru a păstra culoarea.

Luăm de pe foc amestecul, sărăm, piperăm şi dăm la rece pentru 1 oră

Tocăm amestecul rece în mașina de tocat, iar la final tocam şi cele două felii de pâine albă înmuiate în lapte şi stoarse

Adăugăm ouăle crude şi verdeața tăiată mărunt şi amestecăm.

Coacerea:

Folosim la copt o tavă de copt pe care o ungem cu ulei sau altă grăsime

Așezăm prapurele mielului în mijlocul tăvii.

Dacă nu avem prapur așezăm hârtie de copt pe fundul tăvii

Adăugăm amestecul de drob în tavă și nivelăm drobul

Acoperim drobul cu prapurele, sau dacă nu avem prapur ungem bine suprafața drobului cu ulei apoi învelim cu hârtie de copt.

Deși unele rețete folosesc şi ouă fierte așezate la fundul tăvii, drobul tradițional se face fără ouă fierte, din care oricum se consuma din belșug cu ocazia sărbătorilor pascale.

Dăm tava la cuptorul încălzit la 160 grade timp de 3/4 oră. Dacă este nevoie îndepărtăm foaia de hârtie pentru a rumeni suprafața drobului fără prapur.

Servire:

Drobul de miel după preparare se răcește şi se servește rece cu ceapă verde şi ridichi de mai.

Din experiența mea de epidemiolog vă pot spune că cele mai multe toxiinfecții alimentare din focare familiare sunt generate de consumul de drob insuficient preparat termic, sau ținut la temperatură necorespunzătoare. Un astfel de eveniment soldat cu zeci de cazuri a avut loc la începutul carierei mele prin 1994 la o manifestare de Ziua Eroilor cuplată cu Sărbătoarea Bujorului care s-a desfășurat în pădurea Roşcani, şi la care autoritățile locale au gătit drob la o cantină cu o zi înainte, dar pe care l-au ținut la temperatura camerei, în condițiile în care preparatul (foarte complex altfel) nu fusese copt suficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu