sâmbătă, 28 ianuarie 2017

Doradă cu garnitură "greenery"

Institutul Pantone autoritatea internațională în domeniul culorilor a stabilit culoarea anului 2017 ca fiind greenery, cunoscut mai ales la noi drept culoare galben-verzui, sau verde crud:
      Verde crud, verde crud...
      Te mai văd te mai aud.
Cert este că în lume au început adaptări la culoare: mai multe hoteluri au început să-și amenajeze camere verzi, decorate în verde, pline de plante despre care se spune că te liniștesc și elimină stresul, mai multe străzi din Montreal sunt colorate noaptea cu lumini verzi (mai precis greenery), iar moda generală în cooking anul acesta va fi verdele și preparatele vegetariene.
Ca să fiu în ton cu cerințele zilei am gătit zilele astea pește cu legume verzi și vreau să vă spun că a ieșit o nebunie. Puteți să încercați și voi mai ales că acuși vine, vine primăvara.
INGREDIENTE NECESARE:
  • o doradă curățată și crestată pe spate, (sau orice alt fel de pește cu carne albă)
  • legume verzi: mazăre, (eu am avut și am pus și mazăre mangetout, care arată ca fasolea de Lima și la care se consumă și tecile), fasole verde, brocoli, praz, apio (țelină verde de frunze), ardei verde, coaja unui dovlecel, sparanghel, sau orice altfel de legume verzi vă fac cu ochiu'.
  • frunze verzi: de usturoi, de ceapă, fenel, pătrunjel, mărar, dafin, salvie, busuioc și rozmarin.
  • o limetă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 100 ml vin alb sec (eu am folosit Sauvignon Blanc de la crama Szentpetery din Ungaria)
  • sare, piper
PREPARARE:
  • radem coaja de pe limetă și o amestecăm cu sucul ei stors și cu o lingură de ulei de măsline
  • ungem peștele cu amestecul de mai sus pe afară, pe ambele laturi, dar și pe înăuntru, sărăm și piperăm
  • turnăm restul de ulei într-o cratiță largă care să aibă și capac și culcăm peștele în ea; introducem în cavitatea peștelui o crenguță de rozmarin, sau 2-3 feliuțe de limetă
  • adăugăm legumele tăiate bucățele, sau julienne, frunzele tocate fin (mai puțin cele de dafin), vinul și punem amestecul la foc (moderat), cratița acoperită, aproximativ 20 de minute. 
  • prepararea se va face mai mult la abur, ca toate aromele din amestecul verde să se păstreze în vas și să impregneze peștele.
Poftă bună!
FILMUL PREPARĂRII:








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu