După atâția cârnați și atâtea fripturi e cazul să încercăm ceva mai ușor, mai lacto-vegetarian, așa ca va propun un fel de mâncare tradițional în Italia: vinete la cuptor cu mozzarella și parmezan.
INGREDIENTE:
- 3 pătlăgele vinete subțiri
- 500 g de roșii bine coapte, sau o cutie cu roșii decojite și mărunțite
- o legătură de busuioc verde
- 1 cățel de usturoi
- 250 g de mozzarella (2 bile)
- 100 g de parmezan ras, sau o combinație de cașcavaluri uscate; eu am folosit Zanetti și Emmentaler că doar parmezanul singur dă compozitiei un gust nisipos
- 50 ml ulei de măsline
- sare, piper
- vinetele se taie în felii subțiri de 4-5 mm și se dau cu un praf de sare, apoi se lasă să se scurgă zeama din ele 10-15 minute, cât preparăm sosul de roșii
- roșiile opărite se decojesc, se taie capacul și se toacă mărunt
- jumătate din frunzele de busuioc se toacă mărunt, la fel și usturoiul și se adaugă peste roșii
- punem 2 linguri de ulei de măsline într-o cratiță și călim roșiile, usturoiul și busuiocul la foc mic. Dacă folosim pastă de tomate, passata rustica , sau alte tipuri de roșii conservate, sărim etapa asta și doar încălzim la fierbere amestecul de usturoi, busuioc și bulion de roșii
- turnăm într-un vas termorezistent un strat subțire de pastă de roșii condimentate
- coacem feliile de vânătă pe grătar și le așezăm peste roșiile de pe fundul vasului, acoperind toată suprafața
- așezăm peste vinete felii de mozzarella, frunze de busuioc și împrăștiem cașcaval și parmezan ras
- turnăm din nou un strat de pastă de roșii condimentate, apoi așezam alt strat de vinete, brânză, parmezan, busuioc și tot așa până terminăm toate vinetele de întins
- acoperim totul cu parmezan ras, mozzarella, frunze de busuioc unse cu ulei de măsline și împrăștiem peste suprafața amestecului restul de ulei de măsline
- dăm vasul la cuptorul încălzit la 200 de grade timp de 30 de minute, până ce parmezanul se rumenește, iar mozzarella acoperă toată suprafața vasului.
- preparatul de vinete se servește cald, cu pâine neagră
- se poate servi și rece ca aperitiv, după ce a stat câteva ore la frigider și s-au întărit componentele
Tăiem vinetele felii subțiri |
Amestecăm roșiile, usturoiul si busuiocul tăiat felii |
Frigem pe grătar vinetele |
Așezăm straturi de vinete |
alternând cu felii de mmozzarella si cașcaval ras |
Din 3 vinete ies cam 3 straturi |
Copacem 30 minute la 200 de grade |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu