Waterzooi din două feluri de pește. |
Un drum la Brugge capitala
Flandrei occidentale este totdeauna o excursie minunată. Străzile pitorești cu
locuințe de tip olandez din cărămida roșie, canalele pline de lebede și rațe
sălbatice la concurență cu șalupele ticsite de turiști, bisericile monumentale
și piețele multicolore, fac din Brugge o atracție turistică în orice sezon.
Brugge este renumit și prin
festivalurile sale de film, de blues, jazz, rock, simfonice, de cor, sau
festivaluri culinare și gastronomice cum ar cel al berii care se desfășoară în fiecare
an in luna februarie!
Am văzut în plina iarnă la Brugge terase pline de oameni
care beau bere rece, un produs nelipsit de la târgul local de Crăciun, unde vinul
fiert este concurat cu succes de berea locală produsă în abații. Să nu uitam că
Brugge este patria cașcavalului belgian, a ciocolatei și a cartofilor prăjiți.
În Brugge exista chiar și muzee dedicate acestor bunătăți: al cartofilor
prăjiți: Friet Museum, al berii B.B.M, (Brugge Beer Museum), al ciocolatei:
Choco Story.
Frietmuseum Brugge |
Un alt produs al gastronomiei
locale este waterzzoi un preparat original din Gent și adaptat produselor
locale, un fel de pește fiert cu legume și îmbogățit cu un sos de unt, sau de
smântână. Toate restaurantele din oraș au în meniu aceasta specialitate, care
se poate face și din carne de pui, necesitate care a apărut și ca urmare a
creșterii poluării în apele din zonă fapt ce a determinat renunțarea la pește în secolul XX.
Dacă încerci să descoperi o rețetă
de waterzooi pe pagini de specialitate găsești o mulțime mare de variante și de
moduri de preparare care mai de care mai interesante.
Restaurantul Pietje Pek din Brugge |
Eu am încercat waterzooi la
resturantul Pietje Pek din Brugge cu două feluri de pește (cabillot și somon), așa
că am gătit și eu acest produs din aripă de pisică de mare.
Iată rețeta, pentru care unii vor strâmba din nas: „pește cu smântână?”.
Da, este delicios.
INGREDIENTE:
- ½ kg de pește filetat. Se poate folosi pește de apă dulce, oceanic, sau piept de pui dezosat. Eu am folosit aripă de pisică de mare pentru ca nu mâncasem niciodată acest tip de pește.
- un morcov
- un pătrunjel
- o felie de țelină
- o jumătate de ardei gras roșu, sau dacă aveți câte un sfert de ardei roșu, galben și verde pentru frumusețea platoului
- o jumătate de praz
- o ceapa roșie, un cățel de usturoi
- 2 cuburi de unt de 25g
- o cutie de 30 ml de smântână de gătit slabă
- 50 ml de vin alb sec
- sare, piper
PREPARARE:
- tăiem legumele sub forma de bețișoare lungi și subțiri ca scobitorile
- topim untul într-o cratiță și înmuiem zarzavatul fără să-l prăjim sub capac.
- când se înmoaie legumele adaugăm puțină apă, sau zeama de supă să fiarbă și legumele fibroase.
- sărăm, piperăm peștele spălat și șters cu șervețele de bucătărie
- într-o tigaie frigem pe o parte și pe alta peștele în unt încins, câte 3 minute pe fiecare parte, (fără să insistăm să-l pătrundă, oricum va fi fiert ulterior)
- adăugam legumele pe lângă pește și zeama in care au fiert legumele și le punem la foc mic pe aragaz
- amestecăm smântâna de gătit cu păhărelul de vin și le adăugăm peste pește și legume și lăsăm să fiarba 5 minute
- potrivim de gust de sare
SERVIRE:
- în mod tradițional waterzooi se servește în farfurii în formă de scoică decorat cu verdeață tocată foarte fin
- puteți să acompaniați la acest fel de mâncare un vin alb local sec, de exemplu Waes Wit 2014, câștigatorul medaliei de aur la vinuri belgiene anul trect, un vin tare de 130
- sau mai degrabă o bere neagră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu