joi, 19 ianuarie 2017

Incursiune în bucătăria flamanda: Waterzooi

Waterzooi din două feluri de pește.
Un drum la Brugge capitala Flandrei occidentale este totdeauna o excursie minunată. Străzile pitorești cu locuințe de tip olandez din cărămida roșie, canalele pline de lebede și rațe sălbatice la concurență cu șalupele ticsite de turiști, bisericile monumentale și piețele multicolore, fac din Brugge o atracție turistică în orice sezon. 
Brugge este renumit și prin festivalurile sale de film, de blues, jazz, rock, simfonice, de cor, sau festivaluri culinare și gastronomice cum ar cel al berii care se desfășoară în fiecare an in luna februarie! 
Am văzut în plina iarnă la Brugge terase pline de oameni care beau bere rece, un produs nelipsit de la târgul local de Crăciun, unde vinul fiert este concurat cu succes de berea locală produsă în abații. Să nu uitam că Brugge este patria cașcavalului belgian, a ciocolatei și a cartofilor prăjiți. În Brugge exista chiar și muzee dedicate acestor bunătăți: al cartofilor prăjiți: Friet Museum, al berii B.B.M, (Brugge Beer Museum), al ciocolatei: Choco Story.
Frietmuseum Brugge
Un alt produs al gastronomiei locale este waterzzoi un preparat original din Gent și adaptat produselor locale, un fel de pește fiert cu legume și îmbogățit cu un sos de unt, sau de smântână. Toate restaurantele din oraș au în meniu aceasta specialitate, care se poate face și din carne de pui, necesitate care a apărut și ca urmare a creșterii poluării în apele din zonă fapt ce a determinat renunțarea la pește în secolul XX.
Dacă încerci să descoperi o rețetă de waterzooi pe pagini de specialitate găsești o mulțime mare de variante și de moduri de preparare care mai de care mai interesante.
Restaurantul Pietje Pek din Brugge
Eu am încercat waterzooi la resturantul Pietje Pek din Brugge cu două feluri de pește (cabillot și somon), așa că am gătit și eu acest produs din aripă de pisică de mare. 
Iată rețeta, pentru care unii vor strâmba din nas: „pește cu smântână?”.
Da, este delicios.
INGREDIENTE:
  •   ½ kg de pește filetat. Se poate folosi pește de apă dulce, oceanic, sau piept de pui dezosat. Eu am folosit aripă de pisică de mare pentru ca nu mâncasem niciodată acest tip de pește.
  • un morcov
  • un pătrunjel
  • o felie de țelină
  • o jumătate de ardei gras roșu, sau dacă aveți câte un sfert de ardei roșu, galben și verde pentru frumusețea platoului
  • o jumătate de praz
  • o ceapa roșie, un cățel de usturoi
  • 2 cuburi de unt de 25g
  • o cutie de 30 ml de smântână de gătit slabă
  • 50 ml de vin alb sec
  • sare, piper

PREPARARE:
  • tăiem legumele sub forma de bețișoare lungi și subțiri ca scobitorile
  • topim untul într-o cratiță și înmuiem zarzavatul fără să-l prăjim sub capac.
  • când se înmoaie legumele adaugăm puțină apă, sau zeama de supă să fiarbă și legumele fibroase.
  • sărăm, piperăm peștele spălat și șters cu șervețele de bucătărie
  • într-o tigaie frigem pe o parte și pe alta peștele în unt încins, câte 3 minute pe fiecare parte, (fără să insistăm să-l pătrundă, oricum va fi fiert ulterior)
  • adăugam legumele pe lângă pește și zeama in care au fiert legumele și le punem la foc mic pe aragaz
  • amestecăm smântâna de gătit cu păhărelul de vin și le adăugăm peste pește și legume și lăsăm să fiarba 5 minute
  • potrivim de gust de sare

SERVIRE:
  • în mod tradițional waterzooi se servește în farfurii în formă de scoică decorat cu verdeață tocată foarte fin
  • puteți să acompaniați la acest fel de mâncare un vin alb local sec, de exemplu Waes Wit 2014, câștigatorul medaliei de aur la vinuri belgiene anul trect, un vin tare de 13
  • sau mai degrabă o bere neagră.
Poftă bună!
Punem legumele și le calim în unt.

Condimentăm peștele cu sare si piper.
Frigem peștele câte 3 minute pe fiecare parte în unt.
Adaugăm legumele peste pește si fierbem 5 minute.
Turnăm vinul si smântâna peste pește.
Poftă bună la waterzooi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu